PROGRAMUL TEN-T
Programul TEN-T
Reţeaua trans-Europeană de transport (TEN-T) joacă un rol crucial în asigurarea libertăţii de mişcare a pasagerilor şi bunurilor în Uniunea Europeană. Aceasta include toate modurile de transport şi suportă aproximativ jumătate din traficul de pasageri şi marfă. Unul din obiectivele importante in ceea ce priveste crearea unei retele intermodale, este asigurarea alegerii celui mai potrvit mod de transport pentru fiecare etapa a calatoriei.
Construcţia reţelei trans-Europene de transport reprezintă un factor major pentru stimularea competitivităţii economice şi dezvoltării durabile a Uniunii Europene care contribuie la implementarea şi dezvoltarea Pieţei Interne, precum şi la creşterea coeziunii economice şi sociale.
Dezvoltarea TEN-T presupune interconectarea şi interoperabilitatea reţelelor naţionale de transport precum şi accesul la acestea.
În 2020, TEN-T va include 89500 Km de drumuri şi 94000 Km de cale ferată, incluzând aproximativ 20000 Km de linii de mare viteză, pe care să se circule cu o viteză de cel puţin 200 Km/h. Sistemul de căi navigabile interioare se va măsura 11250 Km, care vor include 210 porturi fluviale. Reţeaua TEN-T va include, de asemenea, un număr de 294 de porturi maritime şi 366 de aeroporturi.
Finalizarea reţelei TEN-T va avea un impact major în reducerea timpului călatoriei pentru pasageri şi bunuri şi în acelaşi timp va aduce importante beneficii mediului prin diminuarea poluării.
În afara surselor de finanţare provenite din Instrumentele Structurale acordate de Comisia Europeană (Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul de Coeziune), dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de transport a reţelei TEN-T mai beneficiază de sprijinul fondurilor europene alocate în cadrul
Programului TEN-T.
Obiectivul Programului TEN-T vizează finanţarea proiectelor (studii şi lucrări) în domeniul transporturilor (aerian, naval, rutier, feroviar) care se adresează extinderii şi modernizării reţelei trans-europene de transport, în acest sens fiind alocat un buget total de 8,013 miliarde euro pentru perioada 2007-2013. Acest buget va putea fi accesat atât în cadrul Programelor Anuale, pentru care se vor lansa cereri de oferte de proiecte în fiecare an al perioadei de referinţă 2007-2013, dar şi în cadrul Programelor Multianuale a căror perioada de implementare acoperă în întregime perioada 2007-2013.
Principalele documente legale referitoare la Programul TEN-T sunt următoarele:
•
Liniile Directoare Comunitare pentru dezvoltarea reţelei trans-Europene de transport (Decizia Nr. 1692/96/EC a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 iulie 1996, cu amendamentele ulterioare).
•
Regulamentul (EC) Nr. 680/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 iunie 2007, ce stabileşte regulile generale de acordare a ajutorului financiar în domeniul reţelelor trans-Europene de transport şi energie (Regulamentul TEN).
•
Programul Multi-anual din domeniul reţelelor trans-Europene de transport pentru perioada 2007-2013
•
Programul Anual din domeniul reţelelor trans-Europene de transport.
Cererile de proiecte din cadrul Programului Multianual din domeniul reţelelor trans-Europene de transport pentru perioada 2007-2013 sunt structurate pe următoarele domenii:
•
Domeniul nr. 1: Proiecte Prioritare TEN-T, care sunt incluse în Anexa III a Liniilor directoare comunitare pentru dezvoltarea reţelei trans-Europene de transport (Decizia Nr. 1692/96/EC a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 iulie 1996, cu amendamentele ulterioare). Suma maximă disponibiă pentru propunerile selectate din perioada 2007-2013 variază între 4,9004 miliarde de Euro şi 5,30105 miliarde de Euro.
•
Domeniul nr. 2: Proiecte din domeniul sistemelor de transport inteligente din sectorul Managementului Traficului Aerian/SESAR. Suma totală maximă disponibiă pentru propunerile selectate în perioada 2007 -2013 este de 350 milioane de Euro.
•
Domeniul nr. 3: Proiecte din domeniul sistemelor de transport inteligente pentru traficul (ITS Road). Suma totală maximă disponibiă pentru propunerile selectate în 2007 este de 100 milioane de Euro.
•
Domeniul nr. 4: Proiecte din domeniul Sistemului European de Management al Traficului Feroviar (ERTMS). Suma totală maximă disponibiă pentru propunerile selectate în 2007 este de 250 milioane de Euro.
Cererile de proiecte din cadrul Programului Anual din domeniul reţelelor trans-Europene de transport pentru perioada 2007-2013 se lansează in fiecare an, la o data stabilita de Comisia Europeana.
Programul Anual se adresează priorităţilor reţelei TEN-T( aşa cum prevăd Liniile Directoare Comunitare) cu un înalt grad de flexibilitate, pentru a veni în întâmpinarea noilor solicitări din domeniu. Programul Anual este complementar cu Programul Multi-annual, nefinanţând acţiuni care se încadreaza în Programul Multi-annual (Art. 8.3 din Regulamentul TEN).
Cererile de proiecte pentru programul multianual şi respectiv anual lansate în anul 2007 şi Ghidul solicitantului pot fi consultate la următoarea adresă web: http://ec.europa.eu/dgs/energy_transport/grants/proposal_en.htm Calendarul indicativ al Cererilor de aplicaţii corespunzătoare Programul Multi-annual :
Proiecte Cereri de aplicatii (date indicative) Proiecte prioritare (exclusic PP nr.15 si PP nr.22) Galileo Proiectul prioritar nr.21 Sisteme de Managementul Traficului Aerian - SESAR Mai 2007 Sisteme de Managementul Traficului Aerian – Blocuri Aeriene Functionale Se va stabili ulterior Servicii de informatii pentru caile navigabile interioare (RIS) Sisteme Inteligente de Trafic pentru sectorul rutier Sisteme Europene de Management al Traficului Feroviar (ERTMS)
Lansarea Cererii de proiecte TEN-T 2010 (calls_for_proposals_2010)